Sunday, December 24, 2006

ARE YOU THE YEAR 80's BABY??READ THIS.... Tanda-tanda anda bayi tahun 80-an

ARE YOU THE YEAR 80's BABY??READ THIS.... Tanda-tanda anda bayi tahun 80-an:

kita membesar dgn menonton G-Force, He-man,
Transformers, Thundercats, Silver Hawk, Woody
Woodpecker, Chipmunks and Mickey Mouse. Not
to forget Ninja Turtles, Mask, Smurfs dan Voltron.

berus gigi time waktu rehat kat skolah
rendah?...hmm, mesti pegang cawan warna-warni
kan. mencangkung kat tepi parit dgn classmates
semua kat seblah...

ingat tak, misi kat skolah masuk kelas dgn list
dentist appointment. pastu bunyi gigi member kite
kene gerudi kat bilik sebelah. ada gigi yang
berlubang, kene laa tampal.

ni sure korang igt...program minum susu di skolah.
nak galakkan budak2 time tuh minum susu.
sekotak 30 sen jek beb...

cikgu2 kalau nak denda, mesti guna pembaris
panjang warna kuning tu. pukul tapak
tangan...kan?

semangkuk mi sup ke, mihun sup ke, 30 sen jek kat kantin.

Hankyu Jaya, Yaohan - shopping complex yang
popular utk meluangkan masa dgn family. ni for
those yg dok KL laa

time skolah menengah, korang sure beli kasut
skolah Bata BM Turbo atau Pallas Jazz. ada yang
suka kasut high-cut yang buatan china tu...ada
yang suka stoking tebal laaa...
internet? email? mendalah ape tu?

CD? ape tu? kaset tape penah laa dgr. tiket wayang
pun 5 inggit je.

kite pegi kedai runcit, beli Chickerdis, Mamee,Kum Kum, UFO, O-Ya, Ding Dang chocolate balls yang
ada mainan kat dlm die, 'telur' keras warna
warni, 'rokok' chewing gum, KIKI Bubble Gum.

tak dilupakan, 'TiKam'. bile dah abih exam, main
Monopoly la, Donkey la, Happy Family laa dlm
class.

tapi bunyi loceng laa yang paling best skali. boleh
beli aiskrim ngan apek kat luar skola tuh...

lagi satu loceng masa nak pegi rehat. tinggal kan
keje skolah, jom kita pegi makan. budak2 yg dpt
Rancangan Makanan Tambahan (RMT) mesti kluar
awal.

lagi satu yang seronok mase time Pendidikan
Jasmani, PJ. main bola laa, rounders laa...

permainan kegemaran, main guli, batu seremban,
penutup botol, batang aiskrim, 'Pepsi Cola one-two-
three', 'Police & Sentry', kejar2 duduk...

kita hilangkan dahaga dgn aiskrim 10 sen. yang
tube aiskrim, ada byk2 color tu. kalau nak makan,
kene patahkan kat tengah2 die! lipat kertas
kecik2,
pastuh buat lastik. hmmm..ni pun kita main dulu
ni. baling2 kapur laa.

hmm...budak2 kat university skarang, kebanyakan
nye lahir thn 1987/88. skarang digelar 'remaja'.

bagi diorg, diorg mane penah dgr lagu 'We Are the
World, We Are the Children...' dan lagu 'Uptown
Girl' yang diorg tau, yg Westlife nyanyi....bkn Billy
Joel nyanyi...

bagi diorg, ada satu je Jerman kat dunia ni, dan
ade satu je Vietnam.

AIDS wujud sejak diorg lahir.

CD pun wujud time diorg lahir.

Michael Jackson dah putih dah time tu.

Diorg percaya Spiderman dgn Incredible Hulk tu
filem2 baru.

Diorg tak bley bayangkan skrin hitam putih utk
sebuah komputer.

Diorg tak penah tau pun 'Atari' dgn 'Game &
Watch'.

Diorg tak percaya penah ada TV hitam putih...dan
diorg skarang tak reti nak switch on TV kalau xde
remote control. dan diorg tak paham macam mane
kite boleh
survive dkt universiti tanpa handphone...

hmm...jom kite check, kite ni dah tua ke:

1. korg paham ape yang korang baca kat atas ni,
dan korg sure tersenyum

2. kebanyakan member2 skolah menengah kite
dah
kawin

3. korg sure pelik bile nengok bdak2 kecik main
komputer, selamba je

4. kita geleng kepala bile nengok bdak2 skolah
menengah guna handphone

5. kita dah tak byk sembang2 dgn member melalui
telefon lagi setiap hari

6. bile jumpe member lame dari semasa ke
semasa, seronok bile bersembang pasal cerite2
lame, cerite2 kelakar yang kite alami mase dulu
time kecik2, nakal2 dulu...

7. last skali, bile dah bace email ni, korang akan
terpikir utk forwardkan dkt member2 lame korg.
Sure diorg suke punye laa...hehehe

Yaa, kite pun dah semakin tua!!

Teringat zaman2 dulu kan?

Wednesday, August 23, 2006

12 Sifat SAHABAT

12 Sifat SAHABAT

1. Jika engkau berbuat bakti kepadanya, ia akan melindungimu

2. Jika engkau rapatkan persahabatan dengannya, dia akan membalas baik persahabatanmu itu

3. Jika engkau perlukan pertolongan daripadanya berupa wang dan sebagainya ia akan membantumu

4. Jika engkau menghulurkan sesuatu kebaikan kepadanya, ia akan menerima dengan baik

5. Jika ia mendapat sesuatu kabajikan (bantuan) daripadamu, ia akan menghargai atau menyebut kebaikanmu

6. Jika ia melihat sesuatu yang tidak baik daripadamu, ia akan menutupnya

7. Jika engkau meminta sesuatu bantuan daripadanya, ia akan mengusahakannya

8. Jika engkau berdiam diri (kerana malu hendak meminta), ia akan menanyakan kesusahanmu

9. Jika datang sesuatu bencana menimpa dirimu, ia akan meringankan kesusahanmu(membuat sesuatu untuk menghilangkan kesusahan itu)

10. Jika engkau berkata kepadanya, nescaya ia akan membenarkanmu

11. Jika engkau merancangkan sesuatu, nescaya ia akan membantumu

12. Jika kamu berdua berselisih faham, nescaya ia lebih senang mengalah untuk menjaga kepentingan persahabatan.

Sungguhpun begitu, kita seharusnya individu yang perlu memiliki sifat-sifat di atas. Semoga persahabatan dan persaudaraan sesama kita sentiasa berkekalan dan menguatkan lagi ukhuwah Islamiah.

Mencari Sahabat Sejati...

Mencari sahabat..

TEMAN ketawa memang mudah dicari, tetapi teman menangis tiada siapa yang sudi.

Memang benar sukar mencari erti persahabatan sejati. Hanya mereka yang benar-benar bersahabat dengan hati tulus dan ikhlas dapat mencari erti persahabatan tulen.

Dalam hal ini, Imam al-Syafie ada memberikan nasihat dalam soal persahabatan.

Aku mencintai sahabatku dengan segenap jiwa ragaku, seakan-akan aku mencintai sanak saudaraku.

Sahabat yang baik adalah yang sering sejalan denganku dan yang menjaga nama baikku ketika aku hidup atau selepas aku mati.

Aku selalu berharap mendapatkan sahabat sejati yang tidak luntur baik dalam keadaan suka atau duka. Jika itu aku dapatkan, aku berjanji akan selalu setia padanya.

Kuhulurkan tangan kepada sahabatku untuk berkenalan kerana aku akan berasa senang. Semakin ramai aku peroleh sahabat, aku semakin percayadiri.

Mencari sahabat pada waktu susah.

Belum pernah kutemukan di dunia ini seorang sahabat yang setia dalam duka. Pada hal hidupku sentiasa berputar-putar antara suka dan duka.

Jika suka melanda, aku sering bertanya: "Siapakah yang sudi menjadi sahabatku?"

Pada waktu aku senang, sudah biasa ramai yang akan iri hati, namun apabila giliran aku susah mereka pun bertepuk tangan.

Pasang surut persahabatan.

Aku dapat bergaul secara bebas dengan orang lain ketika nasibku sedang baik.

Namun, ketika musibah menimpaku, kudapatkan mereka tidak ubahnya roda zaman yang tidak mahu bersahabat dengan keadaan.

Jika aku menjauhkan diri daripada mereka, mereka mencemuh dan jika aku sakit, tidak seorang pun yang menjengukku.

Jika hidupku berlumur kebahagiaan, banyak orang iri hati, jika hidupku berselimut derita mereka bersorak sorai.

Sumthing bout me...



Name: Nor Nafis Danial Shazwih b. Abd Rahim
Nick Name: Nafisz DanieL
Birthday: ApriL 25th , 1988
Age: sweet 18 ;)
Eye Color: DarK BrowN
Hair Color: DarK BroWN
Height: BetweeN 5"10
Open or Narrow Minded: Im OpeN MindeD All RitE~! HahA!
Right Handed or Left Handed: Both!!
Shoes Size: 9 And 10 *BotH* HahA!
Weakness: DonnO La ;p
Fears: MOUSE! ;D
Favorite
Foods: Pizza (Super supreme & choc)
Drinks: JuiceS & MiLO! ;D
Color: Blue ReD BlacK!
Type Of Songs: UNIVERSAL ;D
Actor: To Many La ;p
Actress: to manY la ;D
Sport: BowLinG,swiMmiNg & GoLf :)
Martial Art: Taek Won Do (blue belt) x terror lorh!!!
Quote: YessZZzzzzzzaAaaaaaaaaaaa.....
Goal That Would Like To Achieve This Year: SuccesS In EverythinG wuT i dO~
Single or Group Dates: DoesnT ReallY MatteR La.. BotH Are FuN! HahA!
Drink: NoP..
Smoke: NoP..Waste Of MoneY AnD MesS Up YouR HealtH
Zodiac Sign: Taurus da superb :)


Extremely eighteens, here goes me, stand as Nafisz Daniel a.k.a Mikey (Mai-key) Born to be great on April 25th,1988, absolute x-factor dudes!! My DNA's mixed with Arabic + Malay and Chinese Oriental..

Still study, proudly studying at International University College Of Technology Twintech a.k.a IUCTT which majored in Videography. Hopefully, One day I can be a professional Videographer, practicing my skills into white screen!!

Me into universal style... sounds like salamander or something, but when u got that lines into ur rebelium, it will change u as a person who is brilliantly open minded, willing to learn new knowledge and everyday I`ll pray to Allah swt to guide me to improve the way my life will drive… I love myself, my scooter-car-charge and passionate any vibrant colors such red, black, and purple.. Dun ask me why, coz creative people never blame themselves to deeply love their color!! It’s kinda my own brand in myself! My fov lepak-places will be at McDonalds, A&W, Starbucks and fov brand for my wardrobe are 3point6, Zara and Radio-Active..

Love is always tremendously tunes into my life, that’s make my life perfect coz I knew, somewhere out there, somebody who I love really love me!! I L♥ve my parents, granny, sista, cousins, my honey boo and of course a frens who gave their support to me..

Dun worry, I’m a damn friendly person, poser a little bit but as one wise men said dun just hear, feel it, learn it, and then… u can see!! It’s wasted if u trying hard to be perfect then u look damn stupid rite?!? but im not.. trust me.. !!! Nafisz Out!!