Tuesday, May 29, 2007

Peliknya Cinta?!

----Cahaya Cinta by Siti Nurhaliza----

Dia telah telah menentukannya
Kita bertemu dan bercinta
Inilah oh takdirnya
Bukan kerana harta
Inilah citra cahaya cinta

Pintu hatiku telah kau buka
Tak mampu ku menafikannya
Kejujuran diberi
Kasih datang terhenti
Ini bahagia yang ku cari

Sayangi daku
Peluklah daku
Janji dengan ku
Semai cinta nan satu

Tuhan memuji
Takkan berhenti
Hanya ku pinta
Sama setia menjaga
Hingga ke alam syurga


Ermmm... alangkah bagus lirik lagu Cahaya Cinta di atas ni.. tapi, tak pernah ku temui "BAHAGIA YANG KU CARI" selama ini... errmm, kenapa hidup aku penuh dengan dugaan? apa salah aku Tuhan?!
Aku tahu yang aku serba kekurangan, nothing special pada aku! hanya sekadar kejujuran, kasih sayang & keikhlasan dapat aku berikan dalam satu perhubungan... tapi kenapa perlu aku dikecewakan??! apa salah aku??!! errmm... mungkin selama ni aku mencari cinta.. terlalu mencari sehinggakan aku dipermainkan!! tapi apakan daya, semua ni telah terjadi...
aku susah ingin mencintai & menyayangi org lain melainkan org tu adalah org yang betul2 special dalam hidup aku..


----Sampai Menutup Mata by Acha Septriasa----

Embun di pagi buta,
mebebarkan bau basah
Detik-demi detik ku hidup,
inkah saat ku pergi

Oh, Tuhan ku cinta dia,
berikanlah aku hidup
Tak ‘kan ku sakiti dia,
hukum aku bila terjadi

Aku tak mudah, untuk mencintai
Aku tak mudah, mengaku ku cinta
Aku tak mudah, mengatakan, aku jatuh cinta
Senandungku, hanya untuk cinta
Tirakatku, hanya untuk engkau
Tiada dusta, sumpah ku cinta,
sampai ku menutup mata
Cintaku, sampai ku menutup, mata…


Aku punya prisip dalam satu relationship, sama mcm lagu Sampai Menutup Mata kat atas ni.. cuba hayati lirik... ermm, aku kalo sayangkan someone, aku sayang dia sepenuh hati... tapi, lover aku sebelum2 ni??!! erm... diorg yg curang dgn aku?! apa salah aku??!! apa yg kurang pada aku??! sampaikan nak cari yg lain?! tak cukup ke apa yg aku berikan??! erm, biasa lah, tak cukup dgn satu kan.. kadang2 aku jeluz dgn kwn2 aku yg ada relationship yg romantik & berpanjangan.. tapi, knp tidak aku?!
mcm abg angkat aku ( Abg Nazri ) katakan...

" Nafisz, dalam dunia ni semua org tak cukup dengan satu.. so, bersabarlah.. ini semua dugaan percintaan.. ramai lagi org kat luar tu yang boleh Nafisz cari "

Memang lah banyak org lagi kat luar tu, mcm aku katakan aku susah nak sayang, suka kat seseorang tu... melainkan org tu mmg ada keserasian dgn aku.. tapi untuk mencri org yg mempunyai keserasian dgn aku itu, amat susah/payah untuk dicari... ermmm, ianya mcm "ONE IN MILLION"
taste aku ni lain mcm skit, lain drp yg lain.. kalo aku bgtahu pun takde gunanya coz mmg sukar ingin mencari org yg aku taste tu... mmg penat bercinta ni.. tapi kalo mmg ada keserasian antara satu sama yg lain, cinta itu amat bahagia... mcm diawangan.. rasa dunia ni aku yg punya!! aku pernah merasai dicinta & mencintai seseorg seketika dulu... tapi itu hanya sekejap.. tapi walaupun sekejap, aku amat bahagia dgn dia... ermm, tapi... apakan daya... dia suka kat org lain... so, aku bersabar selama 6bulan untuk aku lupakan dia... mcm2 kerja2 bodoh yg aku lakukan.. kalo korang tak caya, tanya la kwn2 college aku.. diorg amat faham ttg aku... especially Wan, Ady, Amin & Farah.
Ermmm, lepas ni aku malas nak menaruh harapan sangat ingin bercinta... biar cinta itu datang dgn sendiri... tak perlu nak mencari... kalau kita mencari, then tetiba kita dikecwakan.. mmg sakit... mmg teramat sakit... tak dapat diungakap dengan kata2 bagaimana sakit itu..
mcm aku katakan dalam entry sebelum ni... masing2 Tuhan dah kurniakan dgn keistimewaan masing2 & sama rata... so, kita hargai apa yg ada... Tuhan maha adil, so.. biarlah apa yg terjadi tu dijadikan teladan & perangsang utk kita utk poda masa depan... biarlah Tuhan yg membalas pada org yg telah menyakitkan kita...
Kita ni hidup sekali dalam seumur hidup, so hayati detik2 hidup kita setiap saat dengan sebaiknya... kita dilahirkan di dunia ini untuk diuji oleh Tuhan... daripada ujian itu, kita akan dibahagikan kepada dua.. iaitu manusia yg baik2 dan dimasukkan ke dalam syurga... keduanya mansuia yg melakukan banyak dosa yg akan dimasukkan ke dalam neraka... so, buatlah amal di dunia ni selagi kita hidup..
aku bukan nak tunjuk hebat sangat.. aku pun bukannya baik sgt.. aku mengaku yg aku banyak dosa kepada Tuhan... aku sebagai hamba kerdil, hanya mampu tertunduk dan menyesal dengan apa yg aku lakukan sblm ni..
tapi aku berdoakan kepada Tuhan yang aku akan mendapat kebahagian dlm dunia ni suatu hari nanti.. InsyaAllah... dalam pada masa yg sama aku berharap sangat yg dia akan berubah & dapat menerima aku kembali... amin...

Lagu ini hanya untuk mu... u know who are u...


----Usah Biarkan by Taufik Batisah----

Yang terindah
Terlukis di bibir mu
Tak pernah ku lihat senyum mu
Sebegitu
Pudar kah sudah cinta yang ku beri
Bewarna warni segala
Yang dijanjikan ia

Usah biarku bersendirian
Usah biar hati mu di tawan
Usah biar diri ku disini
Seorang menunngu tanpa teman

Usah lepas genggaman tangan mu
Usah biar semua berlalu
Usah terlupa perasaan hati
Pertama kali kita bertemu
Usah lepaskan

Tak mudah ku melupa segala yang berlalu
Ku ingin selalu bersama mu

Ku tak peduli apa sebabnya
Engkau dan dia harus bersama
Mendungnya langit bila berkata
Kita patutnya masih bercinta
Usah lepaskan

Yang terindah
Terlukis di bibir mu
Tak pernah ku lihat senyum mu
Sebegitu




3 comments:

Anonymous said...

Apa yang dapat abang simpulkan daripada apa yang fisz tulis kat blog tu...

Setiap apa yang terjadi ada hikmahnya. Datang dan pergi kebahagian tidak dapat kita tentukan.

Ada sesetengah kebahagiaan yang tercipta di dalam keterpaksaan, yakni kebahagiaan yang kita rasai tetapi disebaliknya ada kecurangan. Sebab itu berlakunya percintaan tanpa kejujuran.

Kebahagiaan yang hakiki adalah kebahagiaan yang tercipta antara dua insan yang kedua-duanya jujur,ikhlas dan setia mencintai, menyayangi dan mengasihi pasangannya. Pasangan seperti ini sukar untuk kita temui dan sukar pula untuk dibina.

Namun, percayalah masih ada insan di dunia ini yang mempunyai kejujuran dan keikhlasan terhadap pasangannya sahaja tanpa meragui akan kejujuran dan kesetiaan pasangannya. Percayalah.

- Mizie

Anonymous said...

hi nafiz..i know u dlm kecewaan skg n i know u won't reply my msg its ok i fhm..Dlm percintaan ader dugaan dan cabaranya,memang hidup ini tidak adil tapi smua dugaan i2 ada hikmahnya.. kalau nafisz msk alam kerja,khawin dugaan lagi besar dri 2..kadang2 dugaan skg nie ader kemenenga dng dugaan akan dtg nanti sebab i2 tuhan bagi dugaan i2 skg, so tat nafisz boleh handle dugaan serupa. Nafisz u got a gd futhure..gd looks so nw jus focus on ur study..cinta akan dtg satu hari nanti..Nafisz look ard u bdk2 yg tk dpt msk ke university..u beruntung dpt belajar sampai ke uni..all my malaysia frend dtg sini n berkeje(i mean spore)they hav diff getting sable job termasuk my guy..org2 di sini smua pandang rendah dng bdk2 malaysia bt i pity on them..i tk kesah berkwn dng diaorg i hav severel malaysian friends..i belive dng kerajinan diorng they will sucuss..i always tel them kumpul duit byk2 kt sini dan bila balik negeri masing2 ambik courses..so apprecit wat u hav..i belive KEBAHAGIAAN AKNA DTG SUATU HARI NANTI

babe

Anonymous said...

29 May 07, 15:09
BeN: yg kao worth more than u ever imagine.lau org laen tak appreciate kao, u have nothing to lose. diorang yg rugi sebab tak appreciate kao btol2...u're unique!~
29 May 07, 15:07
BeN: hahahaha...ketawakan diri aku sendiri, hahahaha....pathetic ben... dah la wehh..kerana melayan blog kao, air mata aku dah bergenang, tringat kisah2 idop aku...apepepom, kao kne ingat...
29 May 07, 15:06
BeN: tapi aku dah setat fobia ngan pompuan...tunggu aa nanti 1 day lau tuhan nak bukakan pintu ati aku balek, baru aku leh terime pompuan balek in my life. as for now, aku senang ngan idop aku skrg.
29 May 07, 15:05
BeN: cam aku ngan my ex-gf...she asked me to leave her sebab die percaye ngan gossip2 membe die yg konon nye aku kaki pompuan n wut not. i donno...the **** ngan kawan2 die tuh...then die nyesal..n regret.
29 May 07, 15:04
BeN: tuh laa..sometimes, ble kao dah sayang kt someone, kao sanggup tinggalkan die demi kesenangan die, walopon kao sendiri terseksa...kao akan rase bahagia, tho at the same time, kao cam sedey..
29 May 07, 15:03
BeN: and to add insult to the injury, sugar dad die tak ske aku rapat ngan sugar baby die. and...sebab aku suke kt die, n rasa sayang dah ade sket2, aku pom keep a distant...
29 May 07, 15:02
BeN: aku baru jumpe this new org...and aku suke die. we spent some time together n it was so sweet...and romantic. but then, baru aku realise...die tuh sugar baby org..
29 May 07, 15:01
BeN: lau nak compare ngan situation aku skrg, aku lagi laa sedih...aku mmg susah gle nak ske kat org n dah lame aku tak ske kt org. its been for...4 years.
29 May 07, 14:58
BeN: walk with ur head held high n chin up, then u'll know y ur smile can make this world happier (",)
29 May 07, 14:58
BeN: keep this in mind, there is someone out there for u, but u havent found yet..or maybe, they're already there by urside or around u, but u just didnt realise...
29 May 07, 14:56
BeN: and now, aku macam malas nak attach ngan sape2...and i'm happy with my life. ble aku single nih, lagi ramai plak yg interested ngan aku.hehe...but it come with great price beb. i'm expensive. huhu...
29 May 07, 14:54
BeN: THAT much if anything goes wrong...get what i mean? love is something unpredictable...always be prepared to face any music that might arise as the consequences...
29 May 07, 14:53
BeN: to be on the safe side, keep your love n feelings to yourself...u can still love somebody, but...put a limit to it. this might sound selfish..but, to choose between 2 evils, at least u wont hurt
29 May 07, 14:52
BeN: it's just part of life...just go with the flow. face it as it is. at least, there is one being up there still care for u, in whatever situation n condition u are. be smart.
29 May 07, 14:51
BeN: so...for nafisz...aku tak nak kasik nasihat apepe sebab aku pom bukan nye bagus sangat, tapi, think wisely...ur life worth more than u can imagine. no need to susah hati just because of love matters.
29 May 07, 14:51
BeN: pnah attempted nak terjun bangunan gile bodo aku time tuh> tapi mujo my fren, its a girl, die menangis2 merayu supaya aku think wisely...and, aku surrender..
29 May 07, 14:50
BeN: ble bace blog mamat nih, aku tringat balek aku punye situation...it was so bad. i felt so lonely..like nobody cares bout me. like ppl only take advantage of my life.and, aku pnah attempted...
29 May 07, 14:49
BeN: they only seems like they're happy semate2 tanak org laen bersimpati kt die n tanak org tao die susah ati. huhu...aku mmg terror faking life.
29 May 07, 14:48
BeN: pnah aku baca somewhere, org2 sagitarius mmg akan slalu NAMPAK heppi n ramai kawan2 kt surrounding him, but the truth is, deep down inside him, he's EMPTY....nothing inside.
29 May 07, 14:47
BeN: pedih gak aa hati aku ble tgk org laen cam senang2 jek leh kapel2 n hepi, tapi knape ble time aku...happines wont appear...
29 May 07, 14:46
BeN: aku pnah lalui stage yg same ngan kao nafisz...to the extend, aku cam dah give up utk suke kat org...it was damn tough.
29 May 07, 14:45
BeN: its something like a CURSE...bahagia is always there, out there in the real world...but they are never meant for me...
29 May 07, 14:44
BeN: ntah laa bro...mahal sangat ke nilai bahagia tuh...cam nafisz gak..i've been there, done that...
29 May 07, 14:44
BeN: knape, kadang2, kite tgk...org idop susah, tapi bahagia jek. idop aman damai. love is always there...they care for each other...bahagia kan...
29 May 07, 14:43
BeN: nilai bahagia...yg aku pasti, letaknya bukan pada harta benda...sebab...cube kite pk...knape org beria2 kejar harte bende...sebab nak idop senang kan, sebab nak happy nak enjoy...tapi..bahagia ke?
29 May 07, 14:41
syntax ERROR: BeN..ape yg ko ckp tu mmg btul..tgk org kapel mcm happy je tp bahagia ke?aku sendiri pun x tau bahagia bg seseorg tu camane..hmmph..
29 May 07, 14:22
BeN: slame nih aku slalu tgk org kapel2. nampak macam happy..tapi bahagia ke?
29 May 07, 14:22
BeN: Semua org cari 'bahagia'...tapi, jumpa kah dgn bahagia? Slame nih, aku pom cari bahagia...tapi sampai skrg...aku tak tahu ape tu bahagia...and aku tak tahu berapa nilai bahagia..



* baca dari bwh - Ben